Böcker

Koltrasten som trodde att den var en ambulans (Volante 2012)

Hur låter världen? Frågan kan tyckas märklig, det är väl bara att lyssna. Problemet är bara att vi aldrig varit särskilt duktiga på det, istället har vi i modern tid gjort precis allting för att slippa höra.
kolBoken är en vindlande historia om spöken, militärens ljudvapen, koltrastar som tror att de är ambulanser, sjungande neandertalare, tyska filosofer, arkitektur, döva valar, klasskamp, den onde Kahn från Star Trek och laboratorieframställd popmusik. Med stor träffsäkerhet rör sig berättelsen mellan historia och populärkultur, mellan samhällsfenomen och den personliga reflektionen.
Chansen är stor att boken bidrar till att du plötsligt hör sådant som du aldrig tänkt på och börjar förändra hur du arbetar och lever. Du kommer utan tvivel förstå hur vår ljudmiljö faktiskt är ett val som hänger nära ihop med hur vi förhåller oss till samhällsutvecklingen, och vilka som oftast blir vinnare respektive förlorare.

Köp den på Adlibris eller Bokus, som ljudbok (inläst av mig själv) eller ebok.

 

 

#journalistroll (Mediestudier, 2011)

Få Sim(o)-texter har fört till sådan debatt som Anders Mildners essä om den gamla journalistrollens upplösning och om behovet av nya ideal. I medier, bloggar, på twitter (#journalistroll), på Facebook och på seminarier har diskussionen flödat under 2011.

Paneldeltagarna på ett uppmärksammat seminarium i januari 2011 återvänder här till ämnet med nyskrivna texter.

Vad väntar runt hörnet? (Mediestudier, 2010)

Drivkrafterna bakom Hiertas, Palmærs och Walls publiceringar var både intäkter och ideal. Vilken relevans har de motiven i dag, när amatörer rapporterar snabbare, och kanske fylligare, om dagens händelser än avlönade mediearbetare? Och att som reporter granska makten, är det inte mer en del av en legitimerande ideologi än en faktisk realitet? Mitt kapitel i denna bok är en presshistorisk genomgång av var de journalistiska idealen egentligen kommer ifrån. Texten gav upphov till den omfångsrika diskussionen om dagens journalistroll.

Kulturjournalistikens gränser (h:ström, 2010)

Kulturjournalistik är mer än journalistik om kultur. De olika genrer och format som kännetecknat dagstidningarnas kultursidor vetter lika mycket mot det akademiska och det litterära, som mot nyhetsjournalistiken. Under de senaste decennierna har gränserna som tidigare definierat kulturjournalistik i svensk press blivit mindre tydliga. Kulturjournalistikens gränser är en bok som från många olika vinklar försöker ringa in förändringen och diskutera vad den betyder. Jag har skrivit ett kapitel som handlar om kritikerrollen i förändring och vad dagens medieutveckling innebär för kulturjournalistiken.

SSWC-boken (Bubblan Books, 2010).

Boken är en samling texter från deltagarna på konferensen Sweden Social Web Camp. Mitt bidrag är en text om Ushahidi som heter Poesi för den sociala revolutionen.

Journalistisk kvalitet (Mediestudier, 2010)

En antologi om hot och möjligheter när medievärlden förändras (Simo). Mitt kapitel i denna bok heter Det legendariska geniets epok är förbi.

Politik 2.0 (Beijbom Books, 2010)

Politik 2.0 handlar om en av valrörelsens hetaste frågor – mediehanteringen. Jag har skrivit ett kapitel som ställer frågan om politiken är redo för äkta kollektivism.

NOLL NOLL – decenniet som förändrade världen (Volante, 2009).

Jag har skrivit kapitlet om internet. Men det handlar kanske mest om oss som människor och vad som egentligen hände dessa tio år.